História kávy
Korene kávy: Od starovekých tradícií po expanziu v 16. storočí

História kávy siaha až do storočí starých ústnej tradície v dnešnom Somálsku, Etiópii a Jemene. Už v 15. storočí bola známa v Mekke. Tiež v 15. storočí sufijské kláštory v Jemene používali kávu ako pomoc pri koncentrácii počas modlitieb. Káva sa neskôr rozšírila na Levant v začiatkoch 16. storočia; vyvolala určitú kontroverziu ohľadom toho, či je halal v osmanskej a mamlúckej spoločnosti. Káva dorazila do Talianska v druhej polovici 16. storočia prostredníctvom obchodných stredomorských obchodných ciest, zatiaľ čo stredoeurópski a východoeurópski obyvatelia sa o káve dozvedeli od Osmanov. Do polovice 17. storočia sa dostala aj do Indie a na Východné Indie.
Rozvoj kávových kultúr vo svete
Kaviarene sa začali zakladat v Západnej Európe koncom 17. storočia, najmä v Holandsku, Anglicku a Nemecku. Jedno z prvých pestovaní kávy na Novom svete bolo, keď Gabriel de Clieu v roku 1720 priniesol kávové sadenice na Martinik. Tieto bôby neskôr vypustili 18 680 kávovníkov, čo umožnilo ich rozšírenie aj na iné karibské ostrovy, ako je Saint-Domingue, a tiež do Mexika. Do roku 1788 dodával Saint-Domingue polovicu svetovej kávy.

Rast a globalizácia kávového priemyslu v 19. a 20. storoč
V roku 1852 sa Brazília stala najväčším producentom kávy na svete a tento status si udržala až doteraz. Obdobie od roku 1950 videlo rozšírenie hracej plochy vďaka vzniku niekoľkých ďalších hlavných producentov, najmä Kolumbie, Pobrežia Slonoviny, Etiópie a Vietnamu; tento posledný prekonal Kolumbiu a v roku 1999 sa stal druhým najväčším producentom. Moderné výrobné techniky spolu s masovou produkciou kávy ju dnes urobili bežnou položkou v domácnostiach.
Zaujal vás tento text? Chceli by ste získať hlbší pohľad na túto tému? Máme pre vás podrobnejší súbor, ktorý poskytuje detailnejšie informácie.
Portfólio



